Villa Aavakallio, vapaa-ajan asunto saaressa

← Back to the Portfolio

Vapaa-ajan asunnon pää- ja arkkitehtisuunnittelu

Meren äärellä sijaitsevalle kallioiselle ja saaristomäntyjä kasvavalle tontille suunniteltiin huolellisesti maastoon istutettu kolmeen tasoon rakennettu uusi n. 120 kem2 kokoinen vapaa-ajanasunto.
Rakennus sijoitettiin tontille aikaisemmin rakennetun sauna- / talousrakennuksen yhteyteen ja se liitettiin uusien rakennuksien muodostamaan toiminnalliseen kokonaisuuteen rakennusmassojen välisellä terassilla. Uusi rakennusryhmä synnytti rakennuspaikan tuuliselle rantavyöhykkeelle oman viihtyisän ja suojaisan ulkotilan, jättäen tontin takaosassa sijaitsevan alkuperäisen ja suojellun 50-luvulla rakennetun mökin sekä sen ympäristön mahdollisimman koskemattomaan tilaan.

Uuden rakennuksen korkeus sovitettiin yhteen olevien rakennuksien ja uuden rakennuksen taustalla olevan tukimaiseman kanssa. Vapaamuotoisista rantakallioista innoituksensa saanut rakennusmassa kasvaa avoimemmassa maisemassa olevasta matalammasta ja lähes kokonaan lasiseinäisestä osasta, nykyisten rakennuksien takana, korkeampien puiden sekä kallioiden yhteydessä suojassa olevaan umpinaisempaan ja korkeampaan osaan.

Rakennuksen olohuoneen liukulasiseinien kautta avautuvat laajat näkymät sekä avomerelle että ilta-auringon puoleiseen metsämaisemaan. Puoli kerrosta ylempänä olevan makuuhuoneen erkkeri-ikkuna suuntautuu tontilla olevien siirtolohkareiden yli merelle. Toisen kerroksen parvi- / työtila katsoo sauna- ja talousrakennuksen yli pitkälle horisonttiin.

Uusi vapaa-ajan asunto toteutettiin CLT-runkoisena ja puuverhoiltuna harmaantuvalla lehtikuusella. Rakennuksessa on tuulettuva puurakenteinen alapohja ja sen katto on huopapäällysteinen tuulettuva puurakenteinen erisuuntaisista kolmiopinnoista muodostuva kattopinta.
Saaristossa sijaitsevaa herkkää rakennuspaikkaa pyrittiin varjelemaan mahdollisimman hyvin erilaisilta työmaan rasituksilta, minkä vuoksi esimerkiksi suurikokoiset lasi- ja rakennuselementit sekä osa raskaimmista rakennustarvikkeista päädyttiin nostamaan suoraan paikalleen helikopterikuljetuksien avulla.

Vapaa-ajan asunnon valaistussuunnittelusta ja kiintokalusteiden suunnittelusta sekä valmistamisesta vastasi muotoilija Onni Aho, (www.onniaho.com).

  • Date: 2020-2023
  • Client: Private
  • Filed under: residential